Добредојдовте на регионалната централизирана платформа посветена на борба против пандемијата COVID-19 во Западен Балкан!

 

ШТО

Нашата главна цел е на едноставен и јасен начин да пренесеме сигурни и непристрасни научни информации и разоткриеме митови околу COVID-19.

Сакаме да обезбедиме ажурирани докази и податоци за COVID-19 на вашиот мајчин јазик, кои ќе ви помогнат да ги разберете препораките за јавното здравје кои се дадени во вашата земја. Сакаме да понудиме решенија базирани на статистички податоци за да им помогнеме на нашите влади и институции да го подобрат нивниот одговор во справување со пандемијата COVID-19.

 

КОЈ

Ние сме група на епидемиолози, доктори, научници, експерти за информатичка технологија и други високо квалификувани кадри од Западен Балкан (Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора, Северна Македонија и Албанија). Ние сме самоорганизирана, аполитична група на волонтери кои претежно живеат во дијаспората.

 

ЗОШТО

Вирусот не познава граници, националност, религија или политика, затоа мора да се бориме заедно. Веруваме дека јасното разбирање и надзор на пандемијата COVID-19 ќе го смири стравот и паниката, што ќе доведе до подобро прифаќање и почитување на мерките на, резултирајќи во намалување на бројот на смртни случаи.

Дали ги исполнувате условите да бидете дел од балканскиот каранТИМ?

Дали ви се потребни високо квалификувани професионалци за помош во работата со COVID19, да ги анализирате податоците или да ја разгледате литературата?

Дали сте заинтересирани за специфична тема или имате специфично прашање што би сакале да го анализираме и истражиме?

Ако сакате да не контактирате или имате прашање

Моментална ситуација во западниот дел на Балканот

Извор: Johns Hopkins University

За најнови информации Ве молиме посетете ја официјалната веб страна на Владата за секоја земја.

СВЕТОТ

Позитивни:

0

Излекувани:

0

Смртни случаи:

0

Хрватска

Позитивни: Country ‘Croatia’ is invalid.

Излекувани: Country ‘Croatia’ is invalid.

Смртни случаи: Country ‘Croatia’ is invalid.

Босна и Херцеговина

Позитивни: Country ‘Bosnia and Herzegovina’ is invalid.

Излекувани: Country ‘Bosnia and Herzegovina’ is invalid.

Смртни случаи: Country ‘Bosnia and Herzegovina’ is invalid.

Србија

Позитивни: Country ‘Serbia’ is invalid.

Излекувани: Country ‘Serbia’ is invalid.

Смртни случаи: Country ‘Serbia’ is invalid.

Црна Гора

Позитивни: Country ‘Montenegro’ is invalid.

Излекувани: Country ‘Montenegro’ is invalid.

Смртни случаи: Country ‘Montenegro’ is invalid.

Косово*

Позитивни: Country ‘Kosovo’ is invalid.

Излекувани: Country ‘Kosovo’ is invalid.

Смртни случаи: Country ‘Kosovo’ is invalid.

Албанија

Позитивни: Country ‘Albania’ is invalid.

Излекувани: Country ‘Albania’ is invalid.

Смртни случаи: Country ‘Albania’ is invalid.

Северна Македонија

Позитивни: Country ‘North Macedonia’ is invalid.

Излекувани: Country ‘North Macedonia’ is invalid.

Смртни случаи: Country ‘North Macedonia’ is invalid.

* Johns Hopkins Univerzitet navodi da sve što se odnosi na Kosovo treba shvatiti u kontekstu Rezolucije Saveta bezbednosti Organizacije ujedinjenih nacija 1244 (1999).

Број на потврдени позитивни на Балканот во моментов, за повеќе детали и интерактивна содржина кликнете на картата.

КОНТАКТИРАЈ НЕ
Ако сакате да не контактирате или имате прашање